Begagnade-bilar - Fakta och information om Begagnade-bilarTesta den begagnade bilen noga - Steg 7

Något av det viktigaste är att testa den begagnade bilen mycket noga innan du köper den. Om du inte själv är mycket duktig på bilar eller känner en bilmekaniker är det rekommenderat att låta Bilprovningen göra en Bildiagnos på bilen vilken kan vara en mycket bra investering.

Behöver jag testa en begagnad bil från en bilhandlare?

Du kommer garanterat få en varudeklaration från bilhandlaren under förutsättning att bilen kostar mer än 30.000 kr. Det kan trots varudeklaration vara värt att låta bilprovningen göra en oberoende test av bilen för om de upptäcker ett enda fel så kommer priset på bilen gå ner ytterligare några tusen kronor och om det inte upptäcker något fel så kan du med största sannolikhet känna dig trygg.

En bildiagnos på en begagnad bil kan ses som en försäkring som du garanterat använder och får nytta av, till motsats till många andra försäkringar.Provköra bilen

Innan du ska iväg till Bilprovningens Bildiagnos ska du naturligtvis själv provköra bilen. Tänk då på att kolla den begagnade bilens försäkring och att den får framföras på allmän väg. Detta kan du göra genom utdrag från CarFax och att ringa till försäkringsbolaget samt Transportstyrelsen.

Kör iväg försiktigt till att börja med och kolla ljus och blinkers samt provbromas först i låga hastigheter för att sedan öka på hastigheten. Gå igenom alla funktioner som bilen har enligt bilens manual så att du testar luftkonditioneringen, värmesystemet, stolsvärmen, hissar, takluckan hel och halvljus mm.

Sedan kan du provköra bilen på riktigt genom att krypköra så långsamt det går, upp på motorvägen med full acceleration och maxa till tillåten fart, köra på skumpig och dålig grusväg eller mycket ojämn väg. Glöm inte att backa bilen också vilket är lätt att missa.

Lyssna också mycket på bilen och nu är det bra att vara två så en kan sitta i och en stå utanför bilen.

Låna pengar till bilen

Ifall du fortfarande tycker att bilen är bra så ska du säkerställa att du kan låna pengar till den begagnade bilen. Det är alltid en fördel att ta kontakt med banken redan innan du åker och tittar på bilen för att vara säker på att du får låna det beloppet som behövs eller att du redan innan ansökt om ett lån. Att låna pengar på rätt sätt kan spara dig många många tusenlappar och mer om att låna pengar till den begagnade bilen hittar du här i steg 8.